ΗΠΑ: Εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Ρωσία στον κατάλογο των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία

ΗΠΑ - Αμερικάνικη σημαία
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Ρωσία στον αμερικανικό κατάλογο των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

“Απαιτεί αποφασιστικότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με συγκεκριμένα κριτήρια στο καταστατικό του Κογκρέσου. Επομένως, το εξετάζουμε μαζί με μια σειρά από άλλες προτάσεις για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία”, είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με άλλα πιθανά αντιρωσικά μέτρα που εξετάζονται επί του παρόντος από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, το Κίεβο πίεσε την Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη Ρωσία σε αυτή τη λίστα. Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν από αρκετούς γερουσιαστές. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε νωρίτερα την Ουάσιγκτον για το «ηλίθιο» πρόσχημα να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως χορηγό της τρομοκρατίας και προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο χαρακτηρισμός «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας» εφαρμόζεται από την Ουάσιγκτον σε χώρες που φέρεται ότι «παρείχαν επανειλημμένα υποστήριξη σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ευρεία εξουσία να επιβάλει κυρώσεις σε όσους περιλαμβάνονται στη λίστα. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να λάβει μέτρα εναντίον αυτών των οντοτήτων και ατόμων, καθώς και των κρατών που συναλλάσσονται με χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα. Η εγγραφή ενός κράτους στον κατάλογο μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Από το 1979, η Ουάσιγκτον έχει προσθέσει χώρες στον κατάλογό της και πρόκειται για κράτη όπου τα αμερικανικά συμφέροντα είναι περιορισμένα, εξήγησε νωρίτερα η Washington Post. Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κούβα και η Συρία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει πως θα έχει αποτέλεσμα μια πιθανή ένταξη της Ρωσίας στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...