ΗΠΑ – FDA: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνδέεται με ορισμένα περιστατικά νευρολογικού συνδρόμου

Το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» κατά του COVID-19
Φώτο Αρχείου / Το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» κατά του COVID-19 / Πηγή: J&J

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» για τον κορονοϊό συνδέεται με ορισμένα σοβαρά, αλλά σπάνια, περιστατικά του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barré, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα.

Έχουν αναφερθεί περίπου 100 προκαταρκτικά περιστατικά του συγκεκριμένου συνδρόμου, έπειτα από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά αυτά έχουν αναφερθεί δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 50 ετών.

Τα περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré που έχουν εμφανιστεί θα συζητηθούν εκτενώς από τους συμβούλους των CDC, σύμφωνα με τον FDA.

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους. Αν και η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά μετά από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μολονότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μυς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...