ΗΠΑ – Φιλιππίνες: «Επικαιροποίηση» της «αμυντικής συμφωνίας» που «φωτογραφίζει» την κόντρα με το Πεκίνο

Balikatan: ΗΠΑ - Φιλιππίνες / Οι μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις / Μάρτιος 2023
Φώτο Αρχείου / Balikatan: ΗΠΑ – Φιλιππίνες / Οι μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις / Μάρτιος 2023

Την εντεινόμενη προσπάθεια ενίσχυσης των «πατημάτων» των ΗΠΑ σε Ασία – Ειρηνικό, με στόχο την «αντιμετώπιση» της Κίνας, αποτυπώνει η επικαιροποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας ΗΠΑ – Φιλιππίνων, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Φιλιππινέζου προέδρου, Φέρντιναντ Μάρκος, στην Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη και η «επικαιροποίηση» της συμφωνίας ήρθαν μάλιστα λίγα 24ωρα μετά από τις ευρείες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κρίσιμη περιοχή στην οποία εντείνονται αντιθέσεις και ανταγωνιστικές διεκδικήσεις από την Κίνα και τα γειτονικά της κράτη.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας ΗΠΑ – Φιλιππίνων, «πεδία συνεργασίας κατά προτεραιότητα περιλαμβάνουν την εμβάθυνση της διαλειτουργικότητας του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών και τις ναυτικές υπηρεσίες επιβολής νόμου (…) τη συνεχιζόμενη διεξαγωγή διμερών ασκήσεων και εκπαίδευσης και συνδυασμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, που θα περιλαμβάνουν αλλά δεν θα εξαντλούνται σε κοινές περιπολίες…».

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι στους στόχους περιλαμβάνεται και «η προώθηση της οικοδόμησης διαλειτουργικότητας και συνεργασίας σε συμβατικούς και μη τομείς, λαμβάνοντας υπόψιν τακτικές συμμετρικού, υβριδικού, ασύμμετρου πολέμου και γκρίζων ζωνών, αλλά και αναδυόμενων πεδίων της τεχνολογίας».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει «διατήρηση στενών διαβουλεύσεων όταν απειληθεί η εδαφική τους ακεραιότητα, πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια από εξωτερική ένοπλη επίθεση στον Ειρηνικό» και «επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε (από τις δύο) χώρες θα ζητήσει στήριξη όταν αξιολογήσει ότι επίκειται απειλή ή αυξηθούν οι ενδείξεις για ένοπλη επίθεση…».

Αντίδραση από το Πεκίνο

Έντονη ήταν, όπως αναμενόταν, η αντίδραση της Κίνας.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι η χώρα της «αντιτίθεται σθεναρά στην ενέργεια οποιασδήποτε χώρας να αναμειχθεί στο θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, ώστε να βλάψει την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια ενδιαφέροντα και συμφέροντα της Κίνας».

«Προσπερνώντας» έντονες διαφορές και αντιθέσεις μεταξύ χωρών της περιοχής που φουντώνουν τα τελευταία χρόνια (μαζί με σύνθετα παζάρια), υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα η Νότια Κινεζική Θάλασσα ήταν «κοινό σπίτι των χωρών της περιοχής» και ότι «με τις στοχευμένες προσπάθειες των χωρών της περιοχής, η κατάσταση στη ΝΚΘ διατήρησε συνολικά μια σταθερότητα».

Στέλνοντας δε σήμα σε χώρες της περιοχής, που φυσικά σταθμίζουν τον ρόλο και το βάρος της Κίνας, σχολίασε πως «όταν οι χώρες της περιοχής δεσμεύονται για αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία και κατάλληλη διαχείριση των διαφορών τους, κρατούν στο χέρι τους το κλειδί για την ειρήνη και σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...