Νέα βήματα στη στρατιωτική τους συνεργασία κάνουν ΗΠΑ – Φιλιππίνες, καθώς η Ουάσιγκτον ιεραρχεί τη «στερέωση» συμμαχιών της στη νοτιοανατολική Ασία και όλο τον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσής της με την Κίνα.
Στο πλαίσιο νέας επίσκεψής του στη Μανίλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, υπέγραψε με το Φιλιππινέζο ομόλογό του Τ. Γκιλμπέρτο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής «Συμφωνία Γενικής Ασφάλειας Στρατιωτικών Πληροφοριών» που θα επιτρέπει την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών κρίσιμων για την «εθνική άμυνα», αλλά και ειδικά την πώληση ορισμένων διαβαθμισμένων τεχνολογιών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.
Σε ανάρτησή του ο Οστιν είπε ότι οι δύο χώρες είναι «δεσμευμένες να εμβαθύνουν τη συμμαχία μας, να ενισχύσουν την περιφερειακή ασφάλεια και να υποστηρίξουν τις κοινές μας αξίες στον Ινδο-Ειρηνικό».
Από τη μεριά της Μανίλα, το υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την εμβάθυνση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ».
Το νέο βήμα διμερούς συντονισμού έγινε ενώ το κινεζικό υπουργείο Αμυνας επέκρινε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Φιλιππίνων.
Στο μεταξύ, την προτεραιότητα που έχει για τις ΗΠΑ η ενίσχυση της θέσης τους σε Ασία – Ειρηνικό επιβεβαίωσε και η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, στο περιθώριο της Συνόδου της APEC στη Λίμα.
Με φόντο προσπάθειες να υπερκεραστούν «τριβές» μεταξύ Σεούλ – Τόκιο, με την προσδοκία ενός αναβαθμισμένου «συντονισμού» έναντι του Πεκίνου, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η τριμερής συνεργασία «θα θέσει τα θεμέλια της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού για πολλά χρόνια».
Η συνεργασία των τριών χωρών απασχόλησε και συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της συνέχισης θεσμοθέτησης της συνεργασίας ΗΠΑ – Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας, αλλά και του διαρκούς συντονισμού Ουάσινγκτον – Τόκιο σε G7, Quad και το νεοσύστατο σχήμα ΗΠΑ – Ιαπωνίας – Φιλιππίνων.