ΗΠΑ: Φυλάκιση 2,5 ετών σε αστυνομικό που κοιτούσε «απαθής» να δολοφονείται ο Τζορτζ Φλόιντ

O πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών επειδή έμεινε «απαθής» κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο τον Μάιο του 2020.

Ο 39χρονος Λέιν κρίθηκε ένοχος τον Φεβρουάριο από ομοσπονδιακό δικαστήριο για «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων» του 46χρονου Αφροαμερικανού, όπως και άλλοι δύο συνάδελφοί του της αστυνομίας της Μινεάπολης.

Και οι τρεις κατηγορούνταν ότι δεν φρόντισαν να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια στο θύμα, στον λαιμό του οποίου είχε γονατίσει ο συνάδελφος του, ο Ντέρεκ Σόβιν, επί σχεδόν εννέα λεπτά. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των 20 ετών για τη δολοφονία.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν να καταδικαστεί σε ποινή άνω των πέντε ετών, όμως ο συνήγορός του ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό ότι προσπάθησε να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον Φλόιντ όταν έφτασε το ασθενοφόρο.

Οι συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ εξέφρασαν την οργή τους για την ποινή. Ο αδελφός του την χαρακτήρισε «φρικτή» και είπε στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να αναδιοργανωθεί όλο το ποινικό σύστημα».

Ο Τόμας Λέιν είχε μόλις προσληφθεί στην αστυνομία της Μινεάπολης και εκτελούσε περιπολία στον δρόμο, στις 25 Μαΐου 2020, μαζί με έναν άλλο νεοσύλλεκτο, τον Αλεξάντερ Κουένγκ, όταν ένας καταστηματάρχης κατηγόρησε τον Τζορτζ Φλόιντ ότι του έδωσε ένα πλαστό εικοσαδόλαρο.

Άλλοι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι έφτασαν στο τόπο του συμβάντος αργότερα, ο Του Τάο και ο Αλεξάντερ Κουένγκ θα δικαστούν τον φθινόπωρο για «συνέργεια σε ανθρωποκτονία» από πολιτειακό δικαστήριο στη Μινεσότα.

Κανείς τους δεν έκανε την παραμικρή κίνηση, παρά τις διαμαρτυρίες του Φλόιντ, ούτε όταν έχασε τις αισθήσεις του.

Με πληροφορίες από: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...