ΗΠΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Διάσταση απόψεων για τον Nord Stream 2

Χάρτης που απεικονίζει την πορεία των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2 που ενώνει απευθείας Ρωσία με Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσα
Χάρτης που απεικονίζει την πορεία των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2 που ενώνει απευθείας Ρωσία με Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας / Πηγή: Euronews

Διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» επιβεβαιώθηκε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, Χ. Μάας και Α. Μπλίνκεν, στο Βερολίνο. Θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το θέμα.

Μπλίνκεν: Ο αγωγός απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν
Φώτο Αρχείου / Άντονι Μπλίνκεν, Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

«Ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο, το οποίο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και υπονομεύει την ασφάλεια της Ουκρανίας», επανέλαβε ο Μπλίνκεν. Επισήμανε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση «κληρονόμησε» σε προχωρημένο στάδιο από την κυβέρνηση Τραμπ και προσπαθεί να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μάας: …τελικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης… θα ενισχυθεί

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας / Πηγή: Eurokinissi

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως μοχλό πίεσης εναντίον της Ευρώπης ή της Ουκρανίας και ότι τελικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί», δήλωσε ο Μπλίνκεν, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για «κοινό μέτωπο» ΗΠΑ – Γερμανίας έναντι «κάθε πρόκλησης» από την πλευρά της Μόσχας.

Ο Μάας εξέφρασε βούληση για «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα του αγωγού, θέμα που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και κατά την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, στις 15 Ιούλη. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προσεγγίσεις, αλλά δεν συζητούνται δημοσίως», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...