ΗΠΑ-Γερμανία: Την επιβολή «μορατόριουμ» ζητησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2

Γερμανία, Βερολίνο
Φώτο Αρχείου / Γερμανία, Βερολίνο / Πηγή: Eurokinissi

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Γερμανία και την ΕΕ να επιβάλει “ένα μορατόριουμ” στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, “ένα πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου”, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπηρεσιακή πρεσβευτής στο Βερολίνο.

“Έχει έρθει η ώρα η Γερμανία και η ΕΕ να επιβάλλουν μορατόριουμ στην κατασκευή του αγωγού”, επεσήμανε η Ρόμπιν Κουίνβιλ μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Κουίνβιλ επισήμανε ότι ένα “ μορατόριουμ” θα δείξει ότι η Ευρώπη δεν ανέχεται πλέον “ τη συνέχιση της κακόβουλης συμπεριφοράς της Ρωσίας”.

Μετά την απειλή για επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ, οι εργασίερς για την ολοκλήρωση του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία σταμάτησαν πριν ένα χρόνο και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι το Σαββατοκύριακο για την κατασκευή μερικών χιλιομέτρων στη Βαλτική Θάλασσα.

“Ο αγωγός αυτός δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά επίσης ένα πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου για να παρακάμψει την Ουκρανία και να διχάσει την Ευρώπη”, προειδοποίησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος αρχικά ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020, έχει στόχο να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής σε σχέση με τον Nord Stream 1, που έχει τη μισή χωρητικότητα και λειτουργεί από το 2012.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...