ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν χτυπήματα στη Μαύρη Θάλασσα

Τα Αμερικάνικα UAV, MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα
Φώτο Αρχείου / Τα Αμερικάνικα UAV, MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα / Πηγή: Eurokinissi

Μια διακομματική ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανεξετάσει την απόφασή της να μην εξοπλίσει την Ουκρανία με προηγμένα drones, λέγοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να διατηρήσει την επικράτειά της και να αποκτήσει δυναμική στο πεδίο της μάχης.

Σε χτεσινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, 16 γερουσιαστές προέτρεψαν τη διοίκηση να δώσει στην Ουκρανία οπλισμένα drones MQ-1C ή Grey Eagles, τα οποία είναι μεσαίου ύψους και μπορούν να πετάξουν για περισσότερες από 24 ώρες.

«Το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα της παροχής στην Ουκρανία των MQ-1C είναι σημαντικό και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη στρατηγική πορεία του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας», σημειώνουν.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές αναφέρουν ότι τις τελευταίες βδομάδες του σχεδόν εννιάμηνου πολέμου, το Ιράν παρείχε στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σφυροκοπούσαν στόχους και αστικές υποδομές, δίνοντας στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα επί του πεδίου μάχης. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να έχουν ένα οπλοστάσιο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν όσα έχει λάβει η Ρωσία, είπαν.

«Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος συμπληρώνουν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί και θα αυξήσουν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού», αναφέρουν.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στο MQ-1C, που κατασκευάζεται από την «General Atomics», θα διαρκούσε 27 μέρες, έγραψαν οι γερουσιαστές. Και αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση στα δικά της drones, «θα μπορούσε να βρει και να επιτεθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σπάζοντας τον καταναγκαστικό αποκλεισμό της και αμβλύνοντας τις διπλές πιέσεις στην ουκρανική οικονομία και τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων».

Χτες, στο μεταξύ, ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Μ. Ραζβοζάεφ, ανέφερε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Σεβαστούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η Σεβαστούπολη αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ στα τέλη Οκτώβρη η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για επίθεση με drones από αέρος και θαλάσσης εναντίον του λιμανιού της πόλης. Ως αντίποινα, είχε αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της στις συμφωνίες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...