ΗΠΑ: Για «γενοκτονία» σε βάρος των Αφροαμερικανών μιλούν οι γονείς του δολοφονημένου Πάτρικ Λιόγια

Οι γονείς του 26χρονου Αφροαμερικανού Πάτρικ Λιόγια που πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό στο Γκραντ Ράπιντς του Μίτσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, δήλωσαν χθες ότι διέφυγαν από τον πόλεμο στην ΛΔ του Κονγκό για να ανακαλύψουν τελικά μια «γενοκτονία» στις ΗΠΑ και ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη κατά του εμπλεκόμενου αστυνομικού.

Η μητέρα του Πάτρικ Λιόγια είπε ότι πίστευε πως είχε έρθει «σε μια ασφαλή χώρα», όταν η οικογένειά της μετανάστευσε από την ΛΔ του Κονγκό. «Τώρα ο γιος μου σκοτώθηκε από σφαίρα», συνέχισε η Ντόρκας Λιόγια με δάκρυα στα μάτια, ενώ ο πατέρας του Πάτρικ, ο Πίτερ, έκανε λόγο για «γενοκτονία» στις ΗΠΑ. Οι δύο γονείς μιλούσαν μέσω διερμηνέα.

Ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μετ’ αποδοχών εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία της πολιτείας του Μίσιγκαν, δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκραντ Ράπιντς Έρικ Γουίνστρομ.

Ο 26χρονος Πάτρικ Λιόγια σκοτώθηκε στη διάρκεια οδικού ελέγχου στο Γκραντ Ράπιντς στις 4 Απριλίου και είναι το πιο πρόσφατο θύμα που αναγράφεται σε έναν μακρύ κατάλογο Αφροαμερικανών που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Το Μάη του 2020, η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις κατά τη διάρκεια της σύλληψής του είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τις τελευταίες του λέξεις, «I cant’ t breathe» (Δεν μπορώ να ανασάνω), να γίνονται σύνθημα των μεγάλων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...