ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο: “Υπάρχει συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας διοίκησης”

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, τόνισε την που οι ΗΠΑ δίνουν στην περιοχή συνολικά, σε συνέντευξή της στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων». Με νόημα τόνισε ότι όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο «υπάρχει συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας διοίκησης» αλλά και ότι «εμείς προσπαθούμε πραγματικά να είμαστε βοηθητικοί για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο πλαίσιο της συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο, η Γκάρμπερ χαρακτήρισε μια «λύση του Κυπριακού» «σημαντική για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου θα πρέπει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο μεταξύ των κοινοτήτων».

Σχετικά με την επικείμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό, αρνήθηκε να κάνει «πρόβλεψη για το κατά πόσο θα βρεθεί ένα κοινό έδαφος» ενώ απαντώντας σε ερώτημα για «νέες ιδέες» [θυμίζουμε οτι βασικός κορμός τους είναι η ύπαρξη δυο κρατών στην Κύπρο] που όλο και περισσότεροι σημειώνουν ότι πρέπει να συζητηθούν, είπε ότι «εάν υπάρχουν διαφορές από τα (παλιότερα) ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτό θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Υποστήριξε ότι «το σημαντικό είναι να κοιτάς μπροστά», κλείνοντας το μάτι στα σχέδια αυτά, ελπίζοντας ότι «οι δύο πλευρές θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία στα σοβαρά και θα παρουσιάσουν τα δικά τους οράματα για το τι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πρόοδος και θα προκύψει καλή θέληση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...