ΗΠΑ: Η Amazon εξαγόρασε την Metro Goldwyn Mayer

AMAZON, πολυεθνικό μονοπώλιο ηλεκτρονικού εμπορίου
Φώτο Αρχείου / AMAZON, πολυεθνικό μονοπώλιο ηλεκτρονικού εμπορίου / Πηγή: Amazon

Την εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών και σειρών Metro Goldwyn Mayer Studios Inc (MGM) εξαγόρασε η Amazon, καταβάλλοντας 8,45 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ πλατφορμών παροχής υπηρεσιών ψυχαγωγίας (streaming), καθώς η διεθνής αγορά αυτού του τομέα οικονομίας υπολογίζεται πως θα πλησιάσει σε αξία τουλάχιστον 224 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.

Στόχος της Amazon είναι να τροφοδοτήσει την πλατφόρμα της Amazon Prime Video, με την ταινιοθήκη της MGM που διαθέτει πάνω από 4.000 τίτλους, μεταξύ των οποίων η νέα ταινία James Bond, «No Time to Die».

Η κίνηση στρέφεται έναντι ανταγωνιστών που έχουν μεγάλα κομμάτια από την πίτα των πλατφορμών παροχής υπηρεσιών ταινιών και σειρών μέσω streaming, όπως είναι Netflix, Disney+, AT&T-Discover κ.α.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο κολοσσών ενδεχομένως να συναντήσει εμπόδια ή δυσκολίες από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ που εξετάζουν θέματα ανταγωνισμού και μονοπωλίων. Το 2017 δεν είχαν αντιταχθεί στην εξαγορά της Whole Foods έναντι 14 δισ.δολαρίων από την Amazon. Ωστόσο έκτοτε, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία που ενίσχυσε σημαντικά τα μονοπώλια διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου, τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες των αστικών κυβέρνήσεων (όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά διεθνώς) για την τεράστια ισχύ που συγκεντρώνουν στα χέρια τους εταιρίες του είδους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...