ΗΠΑ: Η χιονόπτωση έσβησε τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Κολοράντο

Πυροσβέστης στις πυρκαγιές του χιονισμένου Κολοράντο - ΗΠΑ

Οι πυρκαγιές οι οποίες κατέστρεψαν «σ’ ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού» ολόκληρες συνοικίες στην πολιτεία Κολοράντο, στην αμερικανική Δύση, όδευαν να σβήσουν χθες Παρασκευή, καθώς σημειώνονταν χιονοπτώσεις στις τελευταίες εστίες.

Τουλάχιστον 500 σπίτια απανθρακώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Τζάρεντ Πόλις, που χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός αυτό.

Το εύρος της καταστροφής είναι απίστευτο: αεροφωτογραφίες δείχνουν ολόκληρα τετράγωνα να έχουν μετατραπεί σε σωρούς από στάχτες που καπνίζουν. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, αντίθετα με προηγούμενες, χτύπησε πόλεις, όχι μόνο αγροτικές και δασικές περιοχές.

Θεωρείται ότι η φωτιά προκλήθηκε εξαιτίας της πτώσης ηλεκτροφόρων καλωδίων σε ξηρή βλάστηση.

Ο αριθμός των κατοικιών που καταστράφηκαν δεν είναι ακόμη γνωστός. Ο σερίφης της κομητείας Μπόλντερ, ο Τζο Πέλι, εκτίμησε χθες Παρασκευή ότι είναι περισσότερα από 500 και πρόσθεσε πως δεν θα τον «εξέπληττε» αν αποδειχθεί πως είναι «πάνω από 1.000».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον κυβερνήτη του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα γίνει «το παν για να προσφερθεί αμέσως βοήθεια στους πληγέντες», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Χθες Παρασκευή οι στάχτες αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών καλύφθηκαν από το χιόνι που έπεσε, δημιουργώντας εντυπωσιακή αντίθεση με τις εικόνες κόλασης της προηγουμένης.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία είχε προχωρήσει στην έκδοση έκτακτου προειδοποιητικού δελτίου για αυτή την ορεινή δυτική πολιτεία, καθώς προέβλεπε θύελλα με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...