ΗΠΑ: Η Δύση σκοπεύει να εφαρμόσει ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου στη Ρωσία από τις 5 Δεκεμβρίου

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η Δύση σκοπεύει να επιβάλει απαγόρευση στη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές Δεκεμβρίου και προϊόντων πετρελαίου από τις αρχές Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

«Ως μέρος ενός συνασπισμού χωρών, συμπεριλαμβανομένων της G7 και της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν μια πολιτική όσον αφορά ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές («πολιτική θαλάσσιων υπηρεσιών») αργού πετρελαίου προέλευσης Ρωσικής Ομοσπονδίας και προϊόντα πετρελαίου («θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο»). Αυτή η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022 όσον αφορά τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων πετρελαίου», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Όπως διευκρινίζει, η εν λόγω πολιτική θα είναι «απαγόρευση υπηρεσιών» για τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και θα έχει «σημαντική εξαίρεση». Η εξαίρεση είναι ότι «οι δικαιοδοσίες ή οι φορείς που αγοράζουν θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο με ή κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής που θα καθοριστεί από τον συνασπισμό (η «εξαίρεση τιμών») θα μπορούν ρητά να λαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες», εξήγησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. «Αυτή η πολιτική αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου για την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης με ανώτατη τιμή και στην επίτευξη τριών στόχων: (i) διατήρηση αξιόπιστης προμήθειας θαλάσσιου ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά· (ii) μείωση της ανοδικής πίεσης στην τις τιμές της ενέργειας και (iii) να μειώσει τα έσοδα που κερδίζει η Ρωσική Ομοσπονδία από το πετρέλαιο αφού ο δικός της πόλεμος στην Ουκρανία έχει διογκώσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως είπε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ στους δημοσιογράφους την 1η Σεπτεμβρίου, η Μόσχα θα σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίζουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσία. Όπως τόνισε, η Ρωσία δεν θα εργαστεί «σε συνθήκες εκτός αγοράς». Ταυτόχρονα, ο Νόβακ επέκρινε τις προτάσεις για την εισαγωγή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου χαρακτηρίζοντάς τις ως ανοησίες. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως το πετρέλαιο, η οποία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, θα οδηγήσουν μόνο στην αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της αγοράς πετρελαίου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...