ΗΠΑ: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)

Με φόντο τους αυξανόμενους κινδύνους για ρυθμούς ανάπτυξης λίγο πάνω από το μηδέν ή και για ύφεση φέτος στις ΗΠΑ, η Oμοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (Fed) ανακοίνωσε σήμερα νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης – μεταξύ 2,25% και 2,50%, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού.

«Οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν επιβραδυνθεί. Ωστόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό», αναφέρει η ανακοίνωση της Fed που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed: +0,25% τον Μάρτιο, +0,25% τον Μάιο, +0,75% τον Ιούνιο (η πιο επιθετική αύξηση από το 1994) και +0,75% σήμερα.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα 12 μέλη της νομισματικής επιτροπής, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις το προσεχές διάστημα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνήθως προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε ξανά σε μια «επιθετική κίνηση», προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τον Ιούνιο έφθασε σε νέο υψηλό 40 ετών και συγκεκριμένα στο 9,1%.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την αναμενόμενη, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει την αγορά εργασίας ή ακόμη και να οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Οι «αναταράξεις» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία λειτουργούν ως καταλύτης για τον πολλαπλασιασμό και την εμβάθυνση προβλημάτων και «αβεβαιοτήτων» που αντιμετώπιζε ήδη πριν από αυτόν η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...