Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε χθες Τετάρτη νομοσχέδιο που θα εμπόδιζε τις πωλήσεις κάποιων όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, καρπό της “ανησυχίας για την ανθρωπιστική καταστροφή και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας” που εξέφρασαν γερουσιαστές.
Οι 79 από τους 100 γερουσιαστές αντιτάχθηκαν στο κείμενο που θα εμπόδιζε τις πωλήσεις οβίδων για άρματα μάχης στο Ισραήλ, 18 τάχθηκαν υπέρ και ένα μέλος του σώματος δήλωσε παρών. Δεύτερο μέτρο, που θα εμπόδιζε πωλήσεις βλημάτων για ολμοβόλα, απορρίφθηκε με 78 ψήφους (19 υπέρ, 1 παρών).
Έμενε να διεξαχθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ψηφοφορία επί τρίτου σχεδίου νόμου, για να εμποδίζονται οι πωλήσεις συστημάτων κατεύθυνσης μέσω GPS για βόμβες της αεροπορίας.
Ο κ. Σάντερς έκρινε πως η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία, που απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων ή παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας σε κράτη που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας ιδίως πως οι ισραηλινές αρχές παρεμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Νέο βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ υπέρ του κράτους – δολοφόνου
Νέα διπλωματική προστασία στο Ισραήλ και στα εγκλήματά του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού πρόσφεραν χτες, Τετάρτη, οι ΗΠΑ ασκώντας άλλο ένα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης που ζητούσε άνευ όρων άμεση εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.
Μολονότι το σχέδιο απόφασης, που συζητούνταν επί τρεις βδομάδες στον ΟΗΕ, ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη εκεχειρία» και «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, το απέρριψε επειδή δεν είχε ξεκάθαρη αναφορά στο περιβόητο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ – με την επίκληση του οποίου και με τη στήριξη των Ευρωατλαντικών «συμμάχων» του το Ισραήλ μακελεύει τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου – και δεν συνέδεε άμεσα την εκεχειρία με την «άνευ όρων άμεση απελευθέρωση των ομήρων», παρότι υπήρχε σχετική αναφορά.
Το αρχικό σχέδιο απόφασης είχε αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ ώστε να άνοιγε ένα μονοπάτι για την άσκηση κυρώσεων στο Ισραήλ λόγω της συνέχισης του πολέμου και της σφαγής δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε στη διάρκεια των παζαριών, προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν στάση αποχής, ωστόσο ούτε και αυτό ήταν αρκετό για να άρει η Ουάσιγκτον το βέτο της υπέρ του κράτους – δολοφόνου.
Πρόκειται για την τέταρτη φορά από τον Οκτώβρη του 2023 που οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα προκειμένου να προσφέρουν διπλωματική ασυλία στα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους.
Στον στόχο αυτό είναι απόλυτα προσηλωμένες τόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.
Χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Θουν, ο οποίος θα είναι αρχηγός της νέας πλειοψηφίας στη Γερουσία, απείλησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, και άλλων αξιωματούχων. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι προ μηνών η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει ανάλογο νομοσχέδιο, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του ΔΠΔ.
Σε δήλωσή του εξάλλου «προς τους συμμάχους μας στο Ισραήλ», ο Θουν τόνισε ότι «οι ενισχύσεις είναι καθ’ οδόν», προαναγγέλλοντας ακόμα μεγαλύτερη αμερικανική στήριξη στο κράτος – δολοφόνο.
Το αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικρίθηκε σφοδρά από τον Παλαιστίνιο αναπληρωτή πρέσβη στον Οργανισμό, Μ. Μπαμία, που αναφέρθηκε στη γενοκτονία που διαπράττεται εδώ και 13 μήνες σε βάρος ανυπεράσπιστων αμάχων της Γάζας και στον εφιάλτη που ζει ο Παλαιστινιακός λαός.
Το αμερικανικό βέτο καταδικάστηκε και από τη Χαμάς, που ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι άμεσος εταίρος στην επίθεση εναντίον του λαού μας, ότι είναι εγκληματίες, σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες, καταστρέφουν τη ζωή στη Γάζα και είναι άμεσα υπεύθυνες για τον γενοκτονικό πόλεμο και την εθνοκάθαρση, όπως και οι κατοχικές δυνάμεις».
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντ. Ντανόν, είχε καταδικάσει το σχέδιο απόφασης πριν από την ψηφοφορία λέγοντας πως το κείμενο… «δεν είναι παρά μια προδοσία» σε βάρος των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων, προεξοφλώντας το βέτο των ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters