ΗΠΑ: Η Γερουσία εγκρίνει το στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία

Οι νέες δηλώσεις του Τραμπ, που αντικατοπτρίζουν τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ και στον ευρωατλαντικό άξονα, καταγράφονται με φόντο τα πολύμηνα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την παραπέρα αμερικανική στήριξη του Κιέβου.

Η αμερικανική Γερουσία έκανε την Κυριακή ένα καθοριστικό βήμα για την έγκριση βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο, την οποία μπλοκάρει το Κογκρέσο εδώ και μήνες.

Συγκεντρώνοντας 67 ψήφους γι’ αυτήν τη διαδικασία ψηφοφορίας (με τη στήριξη των Δημοκρατικών και μιας ομάδας Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών), η Γερουσία δηλώνει ότι έχει τον αριθμό μελών που απαιτούνται για την έγκριση αυτού του κονδυλίου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το πακέτο θα τεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι μέχρι τώρα τάσσονται κατά της βοήθειας. Η ημερομηνία της επόμενης ψηφοφορίας στη Γερουσία δεν είναι ακόμη γνωστή.

«Η Ουκρανία ξεμένει επικίνδυνα από αποθέματα. Εάν η Αμερική δεν στείλει βοήθεια στην Ουκρανία με αυτό το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια, ο Πούτιν έχει κάθε πιθανότητα να πετύχει», προειδοποίησε πριν από την ψηφοφορία ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει περίπου 14 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, στην Ταϊβάν και άλλους «συμμάχους» στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ η «μερίδα του λέοντος» – 61 δισ. δολάρια – προορίζεται για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...