ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις στο Παρίσι για να εδραιώσει τη «συμφιλίωση»

Ναυτικά γυμνάσια ανοιχτά του Ομάν με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από τη Γαλλία (με συμμετοχή και του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ»), το Βέλγιο και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ / Ετήσια Ναυτική Άσκηση «Arabian Sea Warfare Exercise» (Gaswex)
Φώτο αρχείου / Ναυτικά γυμνάσια ανοιχτά του Ομάν με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη από τη Γαλλία (με συμμετοχή και του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ»), το Βέλγιο και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ / Ετήσια Ναυτική Άσκηση «Arabian Sea Warfare Exercise» (Gaswex) / Πηγή: US NAVY

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αναχώρησε σήμερα για το Παρίσι όπου θα περάσει πέντε ημέρες, ελπίζοντας να εδραιώσει τη «συμφιλίωση» μεταξύ των δύο χωρών μετά την κρίση που υπέστη η σχέση τους λόγω ενός συμβολαίου για την πώληση υποβρυχίων στην Αυστραλία. Η συμφωνία AUKUS έφερε στην επιφάνεια τον γεοπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό που σιγοβράζει εντός του ΝΑΤΟ.

Το αεροπλάνο της Χάρις αναχώρησε στις 21:30 ώρα Ουάσινγκτον (σήμερα στις 03:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Η διάρκεια της επίσκεψής της, από τις 9 ως τις 13 Νοεμβρίου, υπογραμμίζει την επιθυμία του Λευκού Οίκου να γυρίσει σελίδα μετά την ανακοίνωση της νέας αμυντικής συμφωνίας (AUKUS) μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, μετά τη σύναψη της οποίας η Καμπέρα ακύρωσε ένα συμβόλαιο αγοράς υποβρυχίων από τη Γαλλία, προτιμώντας τις ΗΠΑ.

Πριν την Κάμαλα Χάρις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχαν μεταβεί στο Παρίσι για να αμβλύνουν την ένταση. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πριν δέκα ημέρες στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη.

Την Χάρις θα δεχθεί αύριο 10 Νοεμβρίου ο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συζητήσουν κυρίως «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού και την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην ατζέντα αναμένεται να είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ στον διαστημικό τομέα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης του Μπάιντεν με τον Μακρόν.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί επίσης αύριο με τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ στο αμερικανικό νεκροταφείο της Σιρέν, κοντά στο Παρίσι.

Στις 11 Νοεμβρίου, «ημέρα των βετεράνων» στις ΗΠΑ, η Χάρις θα συμμετάσχει σε τελετές με την ευκαιρία της επετείου της ανακωχής του 1918, οπότε τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Την ίδια ημέρα θα είναι παρούσα στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη το οποίο διοργανώνει ο Μακρόν, ενώ στις 12 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...