ΗΠΑ: Η Κίνα διεξήγαγε πρόσφατα μια «πολύ ανησυχητική» δοκιμή υπερηχητικού οπλικού συστήματος

Το κινέζικο αεροπλανοφόρο «Liaoning»
Φώτο Αρχείου / Το κινέζικο αεροπλανοφόρο «Liaoning»

Η Κίνα διεξήγαγε πρόσφατα μια «πολύ ανησυχητική» δοκιμή ενός υπερηχητικού οπλικού συστήματος ως μέρος της προόδου της στο διάστημα, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Mark Milley, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος του Πενταγώνου που επιβεβαίωσε επίσημα τη φύση μιας δοκιμής φέτος από τον κινεζικό στρατό που οι Financial Times είχαν αναφέρει ότι ως ένα υπερηχητικό όπλο με πυρηνική ικανότητα που εκτοξεύτηκε στο διάστημα, περιστράφηκε γύρω από τη Γη πριν εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και χτυπήσει το στόχο του στην Κίνα.

Ο Milley είπε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει λεπτομέρειες επειδή οι πτυχές αφορούσαν απόρρητες πληροφορίες. Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επίσης για υπερηχητικά όπλα, των οποίων τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την τροχιά πτήσης, την ταχύτητα και την ικανότητα ελιγμών που τα καθιστούν ικανά να αποφύγουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αποτελούν μέρος της πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματοποιήσει δοκιμή υπερηχητικών όπλων του είδους που πέτυχε η Κίνα.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός μιας δοκιμής ενός υπερηχητικού οπλικού συστήματος και είναι πολύ ανησυχητικό», είπε ο Milley στο «The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations» στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Νομίζω ότι είδα σε μερικές από τις εφημερίδες, ότι χρησιμοποίησαν τον όρο Sputnik moment», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω αν είναι μια στιγμή του Sputnik, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό. Επομένως, είναι ένα πολύ σημαντικό τεχνολογικό γεγονός η δοκιμή από τους Κινέζους. Και έχει όλη μας την προσοχή».

Η εκτόξευση ενός δορυφόρου Sputnik από τη Σοβιετική Ένωση το 1957 κατέπληξε τον κόσμο και τροφοδότησε τους φόβους των ΗΠΑ ότι υστερούσαν τεχνολογικά σε έναν επιταχυνόμενο αγώνα εξοπλισμών στα πρώτα στάδια της πυρηνικής εποχής.

Πηγή: www.militarytimes.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...