ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει πολυμερή έλεγχο των εξοπλισμών με συμμετοχή και της Κίνας

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Η κυβέρνηση του  Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει την επέκταση της ισχύος για πέντε χρόνια της συνθήκης New Start ως εκκίνηση για την επεξεργασία σειράς στρατηγικών θεμάτων, ανάμεσά τους και ο πολυμερής έλεγχος των εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ρόμπερτ Γουντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στην Γενεύη, μιλώντας στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, τάχθηκε υπέρ ενός νέου ελέγχου των εξοπλισμών, ο οποίος «θα καλύπτει περισσότερα οπλικά συστήματα και, ενδεχομένως, περισσότερες χώρες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν την συμμετοχή της Κίνας στον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών και τον περιορισμό του κινδύνου. Ελπίζω ότι η Κίνα θα συμπράξει μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ. Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των ΗΠΑ έναντι της αποδυνάμωσης της Κίνας, ενώ εκείνη αρνείται τον περιορισμό αναφέροντας ότι το δικό της οπλοστάσιο είναι μικρότερο έναντι άλλων κρατών όπως των ΗΠΑ.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία ανακοίνωσαν χθες την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start για πέντε χρόνια, διατηρώντας τις ρυθμίσεις της τελευταίας συνθήκης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο παγκόσμιες δυνάμεις με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια.

Η συνθήκη New Start υπεγράφη το 2010 και  περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά.

Αυτό που απομένει αρκεί για να καταστρέψει την Γη πολλές φορές όταν η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται από τους καπιταλιστές για την καταστροφή αντίπαλων κρατών για τον έλεγχο των αγορών. Μια ενέργεια πολύ σημαντική, που δυνάμει μπορεί να αξιοποιηθεί πολύπλευρα στην παραγωγή προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι για την καταστροφή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...