ΗΠΑ: Η πλήρης απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως, δηλώνει η υπουργός Οικονομικών

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι τυχόν κυρώσεις με τις οποίες θα επιβαλλόταν πλήρης απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσαν στην «εκτόξευση» των τιμών παγκοσμίως, κάτι που θα έπληττε τις ΗΠΑ και τους δημοκρατικούς συμμάχους τους.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Γέλεν είπε ότι ελπίζει οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τους επόμενους έξι μήνες –χάρη και στο δέλεαρ των υψηλότερων τιμών. Αυτό θα επέτρεπε να επιβληθούν σκληρότεροι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ίδια προειδοποίησε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι «τεράστιες», ειδικά στους κλάδους των Τροφίμων και της Ενέργειας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα «τσουνάμι» ανατιμήσεων, που θα «γονατίσει» το ήδη εξασθενημένο λαϊκό εισόδημα σε πολλές χώρες του κόσμου. 

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια απαράδεκτη προσβολή της βασισμένης σε κανόνες, παγκόσμιας τάξης, και θα έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην Ουκρανία και πέραν αυτής», είπε η Γέλεν.

«Παγκοσμίως, οι διαρροές από την κρίση ενισχύουν τις οικονομικές ευπάθειες σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερα βάρη χρέους και περιορισμένες επιλογές πολιτικής καθώς ανακάμπτουν από την Covid-19», είπε η Γέλεν. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. «Η εισβολή της Ρωσίας διέκοψε τη ροή τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε εκτίναξη των τιμών», είπε η υπουργός Οικονομικών.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...