ΗΠΑ: Η Σύρος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ναυπηγεία Σύρου
Φώτο Αρχείου / Ναυπηγεία Σύρου / Πηγή: Eurokinissi

Ως «πάτημα» για επέκταση και εδραίωση της αμερικανικής παρουσίας σε Αλεξανδρούπολη και Ελευσίνα βλέπει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα τη Σύρο. Αυτό τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική «ΟΝΕΧ Νeorion Shipyards» (πήρε το ναυπηγείο στη Σύρο) και η «Israel Shipyards Ltd» κατέληξαν σε συμφωνία για τη συμπαραγωγή κορβέτας.

Πρόκειται για άλλη μια δυσμενή πλευρά της μετατροπής της χώρας σε κόμβο υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδίων έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, βάζοντας το λαό στη δίνη των ανταγωνισμών τους, με επικίνδυνες εξελίξεις.

Ο Πάιατ με ανάρτησή του στο διαδίκτυο χαρακτήρισε τη συμφωνία «σπουδαίο παράδειγμα της επιτυχούς ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την αναζωογόνηση ενός σημαντικού και υπο-επενδυμένου στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου». «Τώρα εμπρός για Αλεξανδρούπολη και Ελευσίνα, να κάνουμε το ίδιο!», πρόσθεσε, δίνοντας το σύνθημα και τους στόχους της επόμενης εφόρμησης.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή» και περιγράφοντας τη δράση εδώ της λεγόμενης Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), που έστησε η Ουάσιγκτον για την ανάσχεση της οικονομικής επιρροής της Κίνας, τόνιζε πως οι ΗΠΑ μέσω της DFC έχουν εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία η ΟΝΕΧ θέλει να βάλει στο χέρι, έχοντας για εκεί σχέδια κατασκευής φρεγατών, αλλά και ως σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον 6ο Στόλο, μετατρέποντας έτσι – σε συνδυασμό με τη Σούδα και τη Σύρο – ολόκληρη την Ελλάδα σε μόνιμο ορμητήριο των ΗΠΑ για τα δολοφονικά τους σχέδια σε όλη την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι εταιρείες («ΟΝΕΧ Shipyards» και «Israel Shipyards») τονίζουν τη σημασία αυτών των εμπορικών συμφωνιών, αναφέροντας οτι η «στρατηγική συνεργασία» τους θα συμβάλει και στο «να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά από ποτέ, ανοίγοντας τις ενεργειακές διαδρομές της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η “ONEX Shipyards” είναι μια εταιρεία των ΗΠΑ με όραμα να δημιουργήσει τον κορυφαίο κόμβο ναυπήγησης και logistics στην περιοχή».

Από κοντά και η ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με υπερηφάνεια και τιμή συγχαίρουμε την “ONEX” και την “Israel Shipyards” για αυτό το σημαντικό έργο, που φέρνει τις δύο χώρες μας πιο κοντά. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει ορόσημο, που θα το ακολουθήσει κάποιο άλλο έργο».

ag

Δείτε ακόμα...