ΗΠΑ: «Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση στο Αιγαίο»

Ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία
Φώτο Αρχείου / Ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του Τζέιμς Τζέφρι, πρώην ειδικού αντιπρόσωπου των ΗΠΑ για τη Συρία, σε συνέντευξή του στο τουρκικό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber»: «Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση ως προς τα προβλήματα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει δίκιο σε πολλά θέματα, από το 1914 έως τη Λοζάνη για τον εξοπλισμό των νησιών, από τη Συμφωνία του Παρισιού του 1948 μέχρι τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου και για 6 μίλια θάλασσας».

«Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία, η αξίωση της Ελλάδας για 12 μίλια κλειδώνει την Τουρκία στα δικά της εδάφη. Αν και δεν απαγορεύεται νομικά, δεν είναι ένα γεωπολιτικά λογικό αίτημα και έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν υπογράψει για ειρήνη στο Αιγαίο. Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση σε σχέση με την Ελλάδα», συνέχισε.

Και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε νομικά ισχυρή θέση και δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κανένα πλεονέκτημα για τους ισχυρισμούς της ότι βρίσκεται υπό απειλή», με παραβιάσεις στον εναέριο χώρο κ.λπ.

Πρέσβης ΗΠΑ: «Επίλυση… διαφορών… σε συμμαχικό πνεύμα»

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Τσούνης, στη γραμμή των «ίσων αποστάσεων», καλεί πάλι Ελλάδα και Τουρκία σε επίλυση των «διαφορών» «σε συμμαχικό πνεύμα», επαναλαμβάνοντας ότι «σε μια εποχή που η ενότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά».

Δείτε ακόμα...