ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Κάνναβη
Βιομηχανική καλλιέργεια Κάνναβης, Καναδάς / Πηγή: Unsplash

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο θα απαλειφθεί η κάνναβη από τον ομοσπονδιακό κατάλογο των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών», ένα ιστορικό βήμα προς την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 228 ψήφους υπέρ έναντι 164 κατά, χάρη στους Δημοκρατικούς που ελέγχουν αυτό το Σώμα. Είναι πιθανόν ωστόσο να απορριφθεί από τη Γερουσία όπου σήμερα πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Με το νομοσχέδιο αυτό αποποινικοποιείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κατοχή κάνναβης, την οποία η DEA, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, θεωρεί ισοδύναμη με την κοκαΐνη, την ηρωίνη και το LSD. Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση κάνναβης είναι νόμιμη σε πολλές Πολιτείες, για ιατρικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους.

Παράλληλα, θα ακυρωθούν και οι καταδίκες που έχουν επιβληθεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια για παραβάσεις ήσσονος σημασίας του νόμου περί ναρκωτικών. Οι προασπιστές του νόμου υποστηρίζουν ότι από τις μαζικές φυλακίσεις για κατοχή μικροποσοτήτων κάνναβης πλήττονται κυρίως οι μειονότητες.

Γιατί νομιμοποιείται η χρήση της κάνναβης

Η ανάγκη για διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου στον καπιταλισμό οδηγεί στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές. Ετσι και τα ναρκωτικά, νόμιμα ή παράνομα, στον καπιταλισμό είναι πηγή κερδοφορίας. Από αυτήν την ανάγκη για μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους εκπορεύεται και η νομιμοποίηση ναρκωτικών, όπως η κάνναβη.

Οταν τα ναρκωτικά φέρνουν αμύθητα κέρδη, τότε θα βαφτίζονται από το μεγάλο κεφάλαιο «φαρμακευτικά», «ιατρικά», τρόπος «ψυχαγωγίας», τρόπος διατροφής. Θα επενδυθούν τεράστια ποσά για να εκπαιδευτούν ιατροί, επιστήμονες, ερευνητές, ώστε τα ναρκωτικά να μπουν ως προϊόντα στην καθημερινότητα της καπιταλιστικής αγοράς. Τεράστια ποσά θα μεταφέρονται από τη νόμιμη παραγωγή και αγορά στην παράνομη, ανάλογα με τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Χρήμα της καπιταλιστικής παραγωγής θα «ξεπλένεται» στην παράνομη αγορά των ναρκωτικών και αντίστροφα.

Απέναντι όμως και σ’ αυτήν την πλευρά σήψης του καπιταλιστικού συστήματος, ο λαός, η νεολαία έχουν άλλο δρόμο επιλογής. Την οργανωμένη πάλη για μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση, τη μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει και μια ζωή χωρίς ναρκωτικά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...