ΗΠΑ – Ιαπωνία: Ενίσχυση συνεργασίας με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Να αντικρούσουν «τις φιλοδοξίες της Κίνας στην Ασία και τον Ειρηνικό» αλλά και να συνεργαστούν στενά απέναντι «στις απειλές της Ρωσίας στην Ουκρανία» συμφώνησαν σε βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.

Εδώ και έναν χρόνο, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μπάιντεν επιδιώκει να αποκαταστήσει τη σχέση των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, ανάγοντάς την σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της αναβάθμιση των συμμαχιών στην εντεινόμενη αναμέτρηση με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«Ήταν τιμή μου που συνάντησα τον πρωθυπουργό Κισίντα για να εμβαθύνουμε τη συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, που συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Ινδοειρηνικό και σε όλον τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό επί μια ώρα και 20 λεπτά.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι «να απωθήσουν τις προσπάθειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να αλλάξει το στάτους κβο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας» ενώ εξέφρασαν επίσης «ανησυχία» για τις μεθόδους που ακολουθεί το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και την επαρχία Σιντζιάνγκ. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Φούμιο Κισίντα υποσχέθηκαν επίσης ότι θα συνεργαστούν στενά «για να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανία», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Επίσης, καταδίκασαν τις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, η οποία άφησε χθες να εννοηθεί ότι μπορεί να ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που ανησυχεί σφόδρα και τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...