ΗΠΑ – Ιαπωνία: Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με στόχο την Κίνα

Σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ιαπωνία προχώρησαν οι ΗΠΑ που συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πολικο-στρατιωτικού μετώπου απέναντι στη στην ανερχόμενη ισχύ της Κίνας στην νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, μία εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Σε κοινή ανακοίνωση, που ακολούθησε τη διαδικτυακή τους συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, έχοντας κατά νου τον κίνδυνο απώλειας της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απόπειρες της Κίνας «να υπονομεύσει την τάξη που βασίζεται στους κανόνες», οι οποίες εγείρουν «πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και τεχνολογικές προκλήσεις στην περιοχή και τον κόσμο». Συμφώνησαν δε «να εργαστούν από κοινού για να αποτρέψουν και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή».

Πριν από τις συνομιλίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν μια νέα συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες απειλές, περιλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων και των διαστημικών ικανοτήτων. Ο Μπλίνκεν σχολίασε ότι η συμμαχία ΗΠΑ – Ιαπωνίας «δεν πρέπει απλώς να ενισχύσει τα εργαλεία που ήδη διαθέτουμε, αλλά και να αναπτύξει νέα», επικαλούμενος την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, τις «προκλητικές» ενέργειες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν και την πρόσφατη εκτόξευση ενός υπερηχητικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Τόκιο έχει αποφασίσει να αναθεωρήσει τη στρατηγική του για την εθνική ασφάλεια.

Σε απάντηση η Κίνα υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία και στις δύο χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...