ΗΠΑ – Ινδία: Κάλεσμα Πομπεο για συνεργασία ενάντια στην «απειλή της Κίνας»

Χάρτης της περιοχής του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού
Χάρτης της περιοχής του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού που θέλουν να ελέγξουν στρατιωτικάοι QUAD (ΗΠΑ – Ινδία – Αυστραλία – Ιαπωνία) / Πηγή: Google Maps

Νέα ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ινδίας – ΗΠΑ σηματοδοτεί η υπογραφή της Συμφωνίας Βασικής Ανταλλαγής και Συνεργασίας (BECA) για τη γεωδιαστημική συνεργασία, χτες στην Ινδία, στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Μαρκ Εσπερ των ΗΠΑ και Ράκσα Μάντρι Σρι Ρατζινάθ Σινχ και Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ της Ινδίας.

Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό
Φώτο Αρχείου / Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό / Πηγή: Indian Navy

Η Συμφωνία θα προσφέρει στην Ινδία πρόσβαση σε τοπογραφικά, ναυτικά και αεροναυτικά δεδομένα που θεωρούνται απαραίτητα για τη στοχοποίηση πυραύλων και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Επίσης θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να συνδράμουν με ναυσιπλοϊκά και ηλεκτρονικά συστήματα σε αεροσκάφη με τα οποία η Ουάσιγκτον έχει εφοδιάσει το Νέο Δελχί.

Οι δύο πλευρές στάθηκαν στην ανάγκη διασφάλισης ενός «ελεύθερου Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού». Μοιράζονται σταθερά «κοινές ανησυχίες» για την θέση και τις επιλογές της Κίνας. Ο Πομπέο δεν έκρυψε τη σημασία που οι ΗΠΑ δίνουν στη συνεργασία με την Ινδία ώστε να «αντιμετωπιστεί» ο βασικός τους αντίπαλος, δηλαδή η Κίνα. Μίλησε για «μια νέα ευκαιρία για δύο μεγάλες δημοκρατίες, όπως οι δικές μας, να έρθουν πιο κοντά». Τόνισε: «Σίγουρα μένει να γίνει περισσότερη δουλειά. Πρέπει να συζητήσουμε πολλά σήμερα: Τη συνεργασία μας για την πανδημία που ξεκίνησε από τη Γουχάν, την αντιμετώπιση των απειλών του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην ασφάλεια και την ελευθερία, την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή».

Έσπερ: Με το πρόσχημα της ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής του Ινδο -Ειρηνικού

Ο δε Έσπερ εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ για ενίσχυση των διμερών δεσμών προκειμένου «να απαντήσουμε στις σημερινές προκλήσεις και να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα στο μέλλον τις αρχές μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής του Ινδο -Ειρηνικού». Ακόμα, ο Εσπερ καλωσόρισε τη συμμετοχή και της Αυστραλίας στα ναυτικά γυμνάσια Malabar – στα ανοιχτά του Κόλπου της Βεγγάλης – που κάθε χρόνο διοργανώνει η Ινδία και στα οποία τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν ήδη ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Άσκηση "MALABAR" 2018 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας - ΗΠΑ- Ιαπωνίας
Φώτο Αρχείου / Άσκηση “MALABAR” 2018 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας – ΗΠΑ- Ιαπωνίας / Πηγή: US NAVY

Κίνα: Να εγκαταλείψει – ο Μ. Πομπέο – τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Πομπέο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γενμπίν κάλεσε τον Αμερικανό υπουργό «να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος και να σταματήσει να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες της “κινεζικής απειλής”».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...