ΗΠΑ – Ινδία: Συνομιλία Μπάιντεν – Μόντι με επίκεντρο την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τις συνομιλίες των δύο ηγετών να επικεντρώνονται στην Ουκρανία και με φόντο την επιμονή του Νέου Δελχί να μη συντάσσεται με τις κυρώσεις και συνολικά τις επικρίσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, καθώς διατηρεί μαζί της στενές σχέσεις σε οικονομία και διάφορους άλλους τομείς.

Ο Μόντι χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «ανησυχητική» και καταδίκασε μεν σφαγές όπως αυτές στην πόλη Μπούτσα, αλλά περιορίστηκε ξανά σε επικλήσεις για επιστροφή στο διάλογο (Ουκρανίας – Ρωσίας). «Πρόσφατα, οι ειδήσεις για τις δολοφονίες αθώων πολιτών στην πόλη Μπούτσα ήταν πολύ ανησυχητικές. Τις καταδικάσαμε αμέσως και ζητήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Μόντι. Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρότασή του για απευθείας συνομιλίες των Πούτιν και Ζελένσκι.

Την ίδια στιγμή, παραπέμποντας στο σύνθημα «οι Δημοκρατίας μπορούν να αποδώσουν» που συχνά χρησιμοποιεί ο Μπάιντεν αναφερόμενος στη «συνεργασία μεταξύ των δημοκρατιών του κόσμου» ο Μόντι μίλησε για την «επιτυχία της εταιρικής σχέσης Ινδίας – Αμερικής» που αποτελεί «τον καλύτερο τρόπο να αποκτήσει το σύνθημα ουσία».

Από τη μεριά του ο Μπάιντεν είπε ότι οι δύο χώρες «θα συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση των αποσταθεροποιητικών συνεπειών αυτού του ρωσικού πολέμου» και μίλησε για τη «ρίζα της συνεργασίας μας» και τις «κοινές μας αξίες».

Να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί κατά της αύξησης των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας από την Ινδία. Ο Ντάλιπ Σινγκ, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρμόδιος σε θέματα διεθνών οικονομικών υποθέσεων, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» σε αγορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν σε ολόκληρο το 2021 έχε εισάγει περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια.

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Μόντι θα ακολουθήσει συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ’Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν με τους Ινδούς ομολόγους τους Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ και Ράτζναθ Σινγκ, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...