ΗΠΑ – Ιράν: Προετοιμάζεται το έδαφος για άμεσες συνομιλίες

Σημαίες Ιράν και ΗΠΑ

Με εκατέρωθεν δηλώσεις «ετοιμότητας» από ΗΠΑ και Ιράν για απευθείας μεταξύ τους συνομιλίες, συνεχίζονται τα σύνθετα παζάρια στη Βιέννη για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους όρους για μια αναβίωσή της.

Σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερς», ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, ανέφερε πως η χώρα του θα καλωσόριζε τις άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν (μέχρι τώρα οι ΗΠΑ συμμετέχουν «έμμεσα» στις συνομιλίες στη Βιέννη, πραγματοποιώντας επαφές με τα άλλα μέρη της διεθνούς συμφωνίας), προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακούσει έως τώρα κάτι σχετικό.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω σε ΜΜΕ της χώρας του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, θέτοντας ως όρο ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας με τις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, φουντώνει ο πολυετής πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, σε βάρος του ανταγωνιστικού Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προχώρησαν τα ξημερώματα Δευτέρας, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε άμεσα αντίποινα εναντίον των Υεμενιτών Χούθι, για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν με βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΑΕ δημοσιοποίησε βίντεο με δικά τους «F-16» να βομβαρδίζουν περιοχή έξω από την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Νωρίτερα ο Εμιρατινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Γουσίφ αλ Οτάιμπα, επιβεβαίωσε πως ΗΠΑ και ΗΑΕ συνεργάστηκαν στενά για να αποκρούσουν την επίθεση των Χούθι στο Αμπου Ντάμπι τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων με την ενεργοποίηση συστοιχίας «Πάτριοτ» από την αμερικανική αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα (κοντά στο Αμπου Ντάμπι). Ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τους Χούθι «τρομοκρατική οργάνωση» (είχαν βγει από τη σχετική λίστα των ΗΠΑ τον Γενάρη του 2021) και να σταματήσουν τις ροές χρημάτων και όπλων από τους «υποστηρικτές τους», υπονοώντας το Ιράν.

Ο Εμιρατινός πρέσβης είχε νωρίτερα συναντηθεί, μαζί με την πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Ρίμα μπιντ Μπάνταρ αλ Σαούντ, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Ο σύμβουλος ανέφερε πως συζήτησαν «τη δέσμευση των ΗΠΑ» στην ασφάλεια των δύο χωρών και χαιρέτισε τη… δέσμευσή τους στην υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για «τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη μέσω πολιτικής διαδικασίας»…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...