ΗΠΑ: «Ιστορική» αύξηση των ανθρωποκτονιών από πυροβόλα όπλα το 2020

ΗΠΑ - Αστυνομία
Φωτό αρχείου

Οι θάνατοι από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ κατέγραψαν «ιστορική» αύξηση το 2020, η οποία πιθανότατα συνδέεται με τις επιπτώσεις από την πανδημία της Covid-19 και τη φτώχεια, σύμφωνα με μια έκθεση των υγειονομικών υπηρεσιών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την πρώτη ιμπεριαλιστική χώρα στον κόσμο όπου συστηματικά το αστικό κράτος καλλιεργεί στην κοινωνία την ψυχολογία του φόβου, του τρόμου, του ατομικού ανταγωνισμού και τις πιο σάπιες αξίες για τη ζωή.

Με 19.350 ανθρωποκτονίες, δηλαδή αύξηση +35% σε σύγκριση με το 2019 και 24.245 αυτοκτονίες (+1,5%), οι θάνατοι αυτοί «συνιστούν ένα επίμονο και σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας» ανέφεραν τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) στην έκθεσή του.

Το 2020 καταγράφηκαν 6,1 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, ρεκόρ 25ετίας. Οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κυρίως μεταξύ των ανδρών, εφήβων και νέων ενηλίκων που προέρχονται από τις κοινότητες των Αφροαμερικανών και των Αμερινδών. Καμία περιοχή δεν καταγράφει στασιμότητα ή μείωση των φόνων. Η μεγαλύτερη αύξηση όμως καταγράφεται σε κομητείες με υψηλό ποσοστό φτώχειας και όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού προέρχεται από εθνικές μειονότητες. Οι αυτοκτονίες είναι επίσης αυξημένες στις φτωχές και αγροτικές περιοχές.

«Στρεσογόνες καταστάσεις που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19 ίσως να έπαιξαν κάποιον ρόλο», σχολίασε ο Τομ Σίμονς, ειδικός του προγράμματος πρόληψης της βίας στα CDC. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την αναστάτωση στις υπηρεσίες και την εκπαίδευση, την κοινωνική απομόνωση, την απώλεια εργασίας, την αστάθεια σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη δυσκολία να καλύψει κανείς τα έξοδα του. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο κίνδυνος βίαιων καταστάσεων συνδέεται με «τις συστημικές ανισότητες και τον ρατσισμό» ενώ αναφέρεται και «στις εντάσεις στις σχέσεις της αστυνομίας με το κοινό» (αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον Μάιο του 2020) καθώς και «την αύξηση των πωλήσεων πυροβόλων όπλων» (ρεκόρ, με 23 εκατομμύρια πωλήσεις) αλλά και την ενδοοικογενειακή βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...