ΗΠΑ: και “υδάτινη φτώχεια”… στην μητρόπολη του καπιταλισμού

Νερό-Βρύση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Guardian’, οι ΗΠΑ- η κορωνίδα των καπιταλιστικών χωρών- εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους (!) εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμολογίων τα τελευταία χρόνια.

Σε 12 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, οι λογαριασμοί του νερού καταγράφουν μέση αύξηση μέχρι και 80% το διάστημα 2010 – 2018, με τα 2/5 των κατοίκων να μην μπορούν να τους πληρώσουν.

Ενδεικτικά, η πιο μεγάλη αύξηση (154%) καταγράφεται στο Οστιν του Τέξας, όπου ο ετήσιος λογαριασμός νερού κόστιζε 566 δολάρια το 2010 και 1.435 το 2018!

Κατ’ αναλογία μάλιστα της «ενεργειακής φτώχειας» που πλήττει ολοένα και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, στις ΗΠΑ έχει καθιερωθεί ο όρος «υδάτινη φτώχεια» για όσους κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, εξαιτίας του υψηλού κόστους.

Μόνο ως εφιάλτης εννοείται για την εποχή μας μια τέτοια κατάσταση. Και όμως είναι η ζωντανή πραγματικότητα του καπιταλισμού σε όλον τον κόσμο. Απο την Αφρική μέχρι και την μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη της ανατροπής του και την αναγκαιότητα αυτοί που δημιουργούν τον κοινωνικό πλούτο να γίνουν και οι ιδιοκτήτες του.

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...