Την πλήρη στήριξή τους στο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό δίνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους – δολοφόνου και απορρίπτοντας ακόμα και οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.
«Αυτήν τη στιγμή πιστεύουμε ότι μια γενική κατάπαυση του πυρός θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo πριν την 6η Οκτώβρη», ενώ ανέφερε ότι η λύση των δύο κρατών «έπεται όλων των απαραίτητων ενεργειών για να στερηθεί η Χαμάς τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις».
Με την αβάντα της πλήρους ευρωατλαντικής στήριξης, το Ισραήλ προχώρησε σε έντονη αντιπαράθεση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στοχοποιώντας ακόμα και τις δηλώσεις «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα της κατοχής της Παλαιστίνης τις οποίες έκανε ο Γκουτέρες την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κι αυτό παρότι χθες ο γγ προέβη σε νέες «διευκρινίσεις».
Στη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γκουτέρες είχε σημειώσει ότι «είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», σπεύδοντας στη συνέχεια να συμπληρώσει ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς».
Απαντώντας στις εν λόγω δηλώσεις, που δεν στοιχίζονται πλήρως με την επιχείρηση «διαγραφής» της ίδιας της κατοχής της Παλαιστίνης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι σταματά την χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ.
Οι σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ ανάγκασαν τον Γκουτέρες να προχωρήσει σε… «διευκρινιστική» δήλωση:«Είμαι σοκαρισμένος από την παραποίηση της δήλωσής μου εκ μέρους ορισμένων (…) σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Είπα το αντίθετο», είπε σε δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ άλλα δύο σχέδια αποφάσεων που προωθήθηκαν από ΗΠΑ και Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Γάζα – για «προσωρινή παύση των εχθροπραξιών» και για «ανθρωπιστική εκεχειρία» αντίστοιχα – δεν υιοθετήθηκαν.