ΗΠΑ: Κατά ενός τουρκικού κρατικού οργανισμού και τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων οι κυρώσεις του CAATSA

Πύραυλοι S-400
Φώτο Αρχείου / Πύραυλοι S-400 / Πηγή: Russian army

Στο στόχαστρο κυρώσεων των ΗΠΑ βρίσκεται ενός τουρκικός οργανισμός και τέσσερις Τούρκοι αξιωματούχων λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (05/04). Κατά ενός τουρκικού κρατικού οργανισμού και τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων με δεσμούς με τον ρωσικό αμυντικό τομέα στρέφονται οι αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (05/04).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο επίσημο έντυπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η απόφαση για τις κυρώσεις θα δημοσιευθεί την Τετάρτη (07/04), οπότε και θα τεθεί σε ισχύ. Οι κυρώσεις αφορούν στην Υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), καθώς και σε τέσσερις αξιωματούχους που εργάζονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων

Επισημαίνεται ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται βάσει του Νόμου περί αντιμετώπισης των αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων (CAATSA). Ωστόσο, το κείμενο της κοινοποίησης δεν αναφέρει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, για την αγορά των οποίων οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις.

Πάντως, για την SSM οι κυρώσεις θα σημαίνουν απαγόρευση των εξαγωγών στις ΗΠΑ και δάνεια άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων προς τον οργανισμό.

Για τους Τούρκους αξιωματούχους, οι κυρώσεις θα σημάνουν την απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στη χώρα της Βόρειας Αμερικής και οι συναλλαγές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της θα αποκλειστούν.

Το χρονικό των απειλών και των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι οι παραδόσεις των τελευταίων ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, που προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, άρχισαν στα μέσα Ιουλίου 2019. Εντούτοις, η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία και να αγοράσει τα συστήματα American Patriot σε αντάλλαγμα, απειλώντας να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, καθώς και να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο CAATSA.

Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα αρνήθηκε να κάνει παραχωρήσεις και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για μια επιπλέον παρτίδα S-400. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε σχέση με την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 δείχνουν για άλλη μια φορά την αδυναμία της Ουάσινγκτον περί δίκαιου ανταγωνισμού.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...