ΗΠΑ: Κάθειρξη 18 ετών στον ιδρυτή των «Oath Keepers» για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ένα από τα ηγετικά στελέχη της αμερικανικής ακροδεξιάς ένοπλης πολιτοφυλακής «Oath Keepers», ο Στιούαρτ Ρόουντς, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 18 ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για «συνωμοσία με σκοπό τη στάση» και άλλα αδικήματα σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Πρόκειται για τη βαρύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα για την υπόθεση αυτήν. Η κατηγορία αφορούσε την «απόπειρα ανατροπής ή καταστροφής δια της βίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Αντιπροσωπεύετε μια μόνιμη απειλή και κίνδυνο για τη χώρα», είπε ο ομοσπονδιακός δικαστής Έιμιτ Μέτα στον Ρόουντς, τον ιδρυτή της οργάνωσης «Oath Keepers», ο οποίος εμφανίστηκε προκλητικός στο δικαστήριο, επιμένοντας ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος».

Ο Ρόουντς, ένας πρώην αλεξιπτωτιστής του στρατού που σπούδασε νομικά στο Γέιλ, καταδικάστηκε τον Νοέμβριο από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Ο δικαστής Μέτα πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα και την ποινή του συγκατηγορουμένου του, του Κέλι Μεγκς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης «Oath Keepers» στη Φλόριντα. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει να του επιβληθεί κάθειρξη 21 ετών.

Στη δήλωσή του προς το δικαστήριο πριν ανακοινωθεί η ποινή του ο Ρόουντς είπε ότι προσπαθεί να αντιταχθεί σε ανθρώπους που «καταστρέφουν τη χώρα» και είπε ότι «θα ξεσκεπάσει την εγκληματικότητα του καθεστώτος» από το κελί του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...