ΗΠΑ – Κίνα: Αύριο η συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

Αύριο αναμένεται να συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο οι Πρόεδροι ΗΠΑ – Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ειρηνικού (APEC).

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, είπε χτες ότι «οι δύο αρχηγοί κρατών θα έχουν έναν διάλογο σε βάθος για στρατηγικά ζητήματα, γενικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν την κατεύθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο», υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο αρνείται «να ορίσει τις σχέσεις Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών με όρους ανταγωνισμού» αλλά και ότι «η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, είμαστε όμως αντίθετοι σε έναν ορισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων με όρους ανταγωνισμού». Η Μάο κάλεσε τις ΗΠΑ «να σεβαστούν ειλικρινά τις εύλογες ανησυχίες της Κίνας και τα νόμιμα δικαιώματά της στην ανάπτυξη, παρά να τονίσουν αποκλειστικά τις δικές τους ανησυχίες βλάπτοντας παράλληλα τα συμφέροντα της Κίνας», καταλήγοντας: «Η Κίνα δεν επιδιώκει να αλλάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να διαμορφώσουν ή να αλλάξουν την Κίνα».

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σχολίασε ανώνυμα στο «Ρόιτερς» ότι η συνάντηση θα έχει στόχο να «σταθεροποιηθούν» οι διμερείς σχέσεις εκτιμώντας πως δεν περιμένει να υπάρξουν μείζονα αποτελέσματα. Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, έχει δηλώσει ότι θα συζητήσουν με σκοπό «να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό με υπεύθυνο τρόπο».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...