ΗΠΑ – Κίνα: Επικοινωνία των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων «για την αποφυγή εντάσεων»

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Τρόπους «για την αποφυγή εντάσεων» που θα οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση συζήτησαν ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας, στρατηγός Λι Τσουοσένγκ.

Την τηλεφωνική επικοινωνία ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «ο στρατηγός Μάιλι συζήτησε την ανάγκη υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού και της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας».

«Ο στρατηγός Μάιλι υπογράμμισε τη σημασία της εμπλοκής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σ’ έναν ουσιαστικό διάλογο, για τη βελτίωση των επικοινωνιών σε περίπτωση κρίσης και τον περιορισμό των στρατηγικών κινδύνων. Κατά τη τηλεφωνική συνομιλία έγινε επίσης μια παραγωγική συζήτηση για έναν αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων στον τομέα ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί.

Οι δύο αξιωματούχοι, που είχαν ιδωθεί για τελευταία φορά τον Οκτώβρη, θα συναντηθούν στο φόντο της τεράστιας όξυνσης του ανταγωνισμού και των πολεμικών προετοιμασιών που γίνονται ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα. 

«Θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε (την εγκατάσταση) προστατευτικού κιγκλιδώματος, ας το πούμε, γύρω από τη σχέση μας ώστε ο ανταγωνισμός μας να μην εκτραπεί σε σφάλματα κρίσης ή σε αναμέτρηση», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, αρμόδιος για την περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...