ΗΠΑ – Κίνα: Νέα ένταση προκαλεί η παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Αντιτορπυλικό του Πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ USS Milius (DDG 69) / 2003
Φώτο Αρχείου / Το Αντιτορπυλικό του Πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ USS Milius (DDG 69) / 2003 / Πηγή: U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Daniel J. McLain.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πως έθεσε υπό επιτήρηση και κατόπιν ανάγκασε να φύγει το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό «USS Milius», καταγγέλλοντας πως παρείσφρησε στα κινεζικά χωρικά ύδατα κοντά στα νησιά Παρασέλ.

«Απαιτούμε σθεναρά οι ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως αυτές τις προκλητικές ενέργειες, σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις σοβαρές συνέπειες απρόβλεπτων συμβάντων», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό από την πλευρά του επανέλαβε τον ισχυρισμό πως το σκάφος ασκούσε το δικαίωμά του στην «ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

«Οι παράνομες και σαρωτικές (κινεζικές) διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα εγείρουν σοβαρή απειλή για την ελευθερία των θαλασσών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης, για το ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο, και για την ελευθερία των οικονομικών ευκαιριών για τις χώρες που βρέχονται από τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε ο 7ος στόλος σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...