ΗΠΑ – Κίνα: «Συνάντηση» Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ την προσεχή εβδομάδα

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

«Ενώπιος ενωπίω» έρχονται οι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ την προσεχή εβδομάδα σε μία πολυαναμενόμενη σινο-αμερικανική σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης. Η «συνάντηση» πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένης έντασης στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με φόντο την Ταϊβάν και το εμπόριο. Η ακριβής ημέρα της συνόδου δεν έχει ανακοινωθεί.

Πρόκειται για την πρώτη «συνάντηση» των προέδρων Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Από τον Ιανουάριο οι δύο ηγέτες έχουν επικοινωνήσει δύο φορές τηλεφωνικά – η τελευταία φορά το Σεπτέμβριο και η συνομιλία κράτησε 90 λεπτά.

Ο Τζο Μπάιντεν επεδίωκε κατόπιν της εκλογής του να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο ο τελευταίος δεν έχει ταξιδέψει εκτός Κίνας στα δύο χρόνια που «μετρά» η πανδημία του κορωνοϊού.

Η τηλεδιάσκεψη της επόμενης εβδομάδας έρχεται εν μέσω έντασης σε ποικίλα μέτωπα, αλλά και στη σκιά της διακήρυξης – έκπληξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), γεγονός που υποδεικνύει πως υφίστανται πεδία συνεργασίας. Ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε επίσης μία «γεύση» ελαφράς αναθέρμανσης σχέσεων σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Τρίτη στον δικτυακό τόπο της κινεζικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία αναφέρεται:

Σε συμφωνία με τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη, η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις συναλλαγές και τη συνεργασία επί όλων των θεμάτων

Κατά πληροφορίες του δικτύου CNBC, ο Σι Τζινπίνγκ είναι επίσης πιθανό να προσκαλέσει τον Τζο Μπάιντεν να παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου που θα διεξαχθούν το διάστημα 4-20 Φεβρουαρίου.

Ο Σι Τζινπίνγκ έστειλε πάντως ταυτόχρονα το «μήνυμα» εν όψει της συνόδου πως η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού δεν πρέπει να επιστρέψει σε ψυχροπολεμικές εντάσεις.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξανακυλήσει στη σύγκρουση και τη διαίρεση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς ένα φόρουμ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που φιλοξενεί η Νέα Ζηλανδία.

Ο Σι προσέθεσε ότι οι προσπάθειες για χάραξη ιδεολογικών γραμμών ή σχηματισμό μικρών κύκλων για γεωπολιτικούς σκοπούς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Με πληροφορίες από CNN.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...