ΗΠΑ – Κίνα: Την Τετάρτη η συνάντηση Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

Με φόντο την ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και διαρκείς αναφορές στην «ανάγκη συνεννόησης» (στο πλαίσιο και των τεράστιων μπίζνες που διατηρούν μεταξύ τους μονοπώλια των δύο πλευρών), την Τετάρτη 15/11 θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, «οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα για τη διμερή σχέση ΗΠΑ – Κίνας, τη συνεχιζόμενη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και μια σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων». Πρόσθεσε δε ότι με βάση τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές τον Νοέμβρη του 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας, «θα συζητήσουν επίσης πώς μπορούν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και να συνεργάζονται όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ιδιαίτερα σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα».

Ο Σι θα βρεθεί στο Σαν Φρανσίσκο για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Ηγετών του Ειρηνικού (APEC), που φιλοξενούν οι ΗΠΑ φέτος.

Στο μεταξύ, ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ, Σιέ Φανγκ, δήλωσε ότι «οι σινοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και μένει ακόμα μακρύς δρόμος να διανυθεί για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωσή τους. Το σημαντικότερο είναι να βρεθεί ο σωστός τρόπος να συνυπάρχουν η Κίνα και οι ΗΠΑ στη νέα εποχή».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...