ΗΠΑ : Κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με την Κίνα

Τραμπ 1
Πηγή: EUROKINISSI

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την Κίνα με αποζημιώσεις δεκάδων δις δολαρίων, κατηγορώντας την ότι δεν αντέδρασε ούτε ενημέρωσε εγκαίρως τις άλλες χώρες, ώστε η επιδημία του κορονοϊού να μην πάρει διαστάσεις διεθνούς πανδημίας.

Και αυτές οι δηλώσεις το προέδρου των ΗΠΑ, εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται σε διάφορους τομείς, της οικονομίας, εμπορίου, Ενέργειας, τεχνολογία αιχμής όπως με τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιακού δικτύου 5G.

Χτες ο Τραμπ εξέφρασε για άλλη μια φορά την δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Κίνα, ισχυριζόμενος ότι αυτή δεν θα είχε διεθνοποιηθεί αν είχε σταματήσει στην πηγή της.

Αυτές οι τελευταίες δηλώσεις του, πήραν αφορμή και από ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, όπου αξίωνε η Κίνα να καταβάλει στην Γερμανία 165 δις δολάρια ως αποζημίωση. Με τον Τραμπ να επιμερίζει για τις ΗΠΑ πολύ περισσότερα πόσα, λέγοντας δηκτικά ότι “δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό πόσο, αλλά είναι πολύ υψηλό”.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα επανειλημμένα απορρίπτει τις αιτιάσεις αυτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει στις κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει μέρος των ευθυνών για τον μεγάλο αριθμό νεκρών στην χώρα, όπου ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει και στις 74.000 τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή που γίνονται αυτές οι δηλώσεις από τον Τραμπ, η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ σε ρεπορτάζ της, επικαλούμενο πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε εκ νέου ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν ενημερώσει για τους κινδύνους του ιού από τον Γενάρη, τουλάχιστον 12 φορές. Εκείνο τον μήνα ο πρόεδρος δήλωνε πως η εξάπλωση της νόσου είναι υπό έλεγχο, και αργότερα προέβλεπε ότι τα κρούσματα θα μειώνονται, όσο ζεσταίνει ο καιρός. Μάλιστα, αρχικά είχε συγχαρεί την Κίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Τραμπ επέβαλλε περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κίνα στο τέλος του Γενάρη. Όμως έφτασε στις 13 Μάρτη για να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν οι αγορές κατέρρεαν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη αυξανόταν επικίνδυνα. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής πλησίασαν το 1 εκατομμύριο, και οι νεκροί πάνω από 56.000

Δείτε ακόμα...