ΗΠΑ: Μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις ενάντια στην καταστολή στα Πανεπιστήμια

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι φοιτητές δεν πτοούνται από το όργιο καταστολής στο οποίο επιδίδεται η «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν μαζί με τις πολιτειακές και πρυτανικές αρχές, δίνουν αυτές τις ώρες οι φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους υπέρ της Παλαιστίνης!

Με μαζικές κινητοποιήσεις, φοιτητές διώχνουν τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στα πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστική η εικόνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου οι δυνάμεις της πανεπιστημιακής αστυνομίας υποχωρούν μπροστά στο ποτάμι των φοιτητών.

Στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Πρυτανείας, διαμαρτυρόμενοι για την γενοκτονία στην Γάζα.

Αλλά και οι φοιτητές του Κολούμπια, παραμένουν αμετακίνητοι αψηφώντας τους εκβιασμούς.

Μόνο με την χρήση σπρέι πιπεριού, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να κάνουν τους φοιτητές του πανεπιστήμιου της Βιρτζίνια, να υποχωρήσουν, καθώς ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, έστειλε την πολιτειακή αστυνομία να καταστείλει την μαζική κινητοποίηση υπέρ της Παλαιστίνης.

Η αστυνομία του Ρίτσμοντ επιχείρησε ανεπιτυχώς να σπάσει και την κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο Virginia Commonweatlh, συναντώντας την σφοδρή αντίσταση των φοιτητών.

Στην Νέα Ορλεάνη οι φοιτητές του πανεπιστημίου Tulane, ήρθαν αντιμέτωποι με έφιππους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να διαλύσουν την κινητοποίηση.

Στο Πρίνστον οι φοιτητές μπλοκάρουν το λεωφορείο της αστυνομίας, απαιτώντας την απελευθέρωση των συμφοιτητών τους.

Ενώ οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα, σχημάτισαν αλυσίδες, εμποδίζοντας την αστυνομία να μπει στον χώρο και να τους διαλύσει.

Καθώς η αλληλεγγύη των φοιτητών στον Παλαιστινιακό λαό εξαπλώνεται σε όλες τις ΗΠΑ, αποκαλύπτεται το αληθινό πρόσωπο των διάσημων αμερικανικών πανεπιστημίων, που προβάλλονται διεθνώς ως «πρότυπα».

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή του Γέιλ στο αίτημα των φοιτητών του ιδρύματος να πάψει κάθε δοσοληψία με κατασκευαστές όπλων που συνεργάζονται με το Ισραήλ: Δεν παραβιάζεται «το όριο σοβαρού κοινωνικού πλήγματος», αποφάνθηκε η Επιτροπή! Γιατί; Επειδή η κατασκευή όπλων «υποστηρίζει κοινωνικά απαραίτητες χρήσεις, όπως η επιβολή του νόμου και η εθνική ασφάλεια». Γι’ αυτό – κατέληξε η Επιτροπή – «δεν πληρούνται τα κριτήρια για απο-επένδυση (divest)».

Από την πλευρά τους, βέβαια, είναι «στα φράγκα τους»… Αυτός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων στη σύγχρονη καπιταλιστική αγορά, όπου οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν και ελέγχουν την έρευνα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματά της για την κερδοφορία και για τα γενικότερα συμφέροντά τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς που κάνουν τρελές μπίζνες με τα πανεπιστήμια, είναι η βιομηχανία της καταστολής και του πολέμου, που ενσωματώνει τα επιτεύγματα της έρευνας στην παραγωγή νέων δολοφονικών όπλων. Κάτι ξέρουν απ’ αυτά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, που νομοθετούν τη μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και ανοίγουν τις πόρτες των ΑΕΙ στο ΝΑΤΟ να αλωνίζει με τα προγράμματά του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...