ΗΠΑ: Μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να αποφασίσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου / Πηγή: Associated Press

Συνεχίζοντας την διπλή τακτική με «αποστολή όπλων» αλλά υπονοούμενα για «διαπραγματεύσεις» ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα μια διπλωματική λύση είναι η καλύτερη έκβαση για τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, αλλά μόνο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σε θέση να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε ιδέα άσκησης αμερικανικής πίεσης στο Κίεβο.

«Συμφωνούμε όλοι ότι μια διπλωματική λύση έπειτα από διαπραγμάτευση είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση, εκτός από μια απόφαση του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του» από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι. «Έχουμε δηλώσει επίσης ότι εναπόκειται στον πρόεδρο Ζελένσκι να πει εάν, και πότε, θα είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις και τη μορφή που θα λάμβαναν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Και κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν το διερευνά, δεν επιμένει και δεν το προωθεί στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, τόνισε, ειδικά μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον των μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Μαρκ Μίλι, ο οποίος επανειλημμένα ανέφερε πρόσφατα ότι ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση. Χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ότι «η πιθανότητα μιας ουκρανικής στρατιωτικής νίκης σύντομα – με εκδίωξη των Ρώσων από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – δεν είναι μεγάλη». Ωστόσο, «ίσως μπορέσει να υπάρξει μια πολιτική λύση, με την οποία οι Ρώσοι θα αποσυρθούν», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει από ποιες περιοχές και με τι ανταλλάγματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα οι ΗΠΑ φαίνεται ότι ξεμένουν από ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας, που στέλνονται στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, και η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση 37,7 δισ. δολαρίων για τις στρατιωτικές ανάγκες του Κιέβου.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρόσφατα ότι μερικοί υψηλόβαθμοι άρχισαν να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων, κάτι που ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνείται έως τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...