ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ: Περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και προσπάθειες «να καταστεί υπόλογη η Ρωσία»

Η συνεχιζόμενη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ -ΕΕ στην Ουκρανία και οι προσπάθειες για «να καταστεί υπόλογη η Ρωσία», συζητήθηκε σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, τον γγ του ΝΑΤΟ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στόχος της επικοινωνίας αυτής ήταν «να συζητηθεί η συνεχιζόμενη στήριξή μας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες να καταστεί υπόλογη η Ρωσία, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μας».

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μετά την βιντεοδιάσκεψη ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Νιου Χαμσάιρ ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να παρέχει πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Επίσης, η Βρετανία εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους κατά πλοίων, όπως για παράδειγμα τοποθετώντας τους βρετανικούς πυραύλους Brimstone σε οχήματα, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους αντιπλοϊκά όπλα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία για να στηρίξει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική εισβολή, ο Τζόνσον απάντησε: «Ένα από τα συστήματα που εξετάζουμε (…) είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς Brimstone στο πίσω μέρος οχημάτων για να δούμε αν λειτουργεί».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές. Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...