ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με το ΝΑΤΟ

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην προέδρου και μεγάλου φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη στάση του απέναντι στα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ είχε φαλιρίσει μέχρι που ήρθα εγώ», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας. «Είπα: “Όλοι θα πληρώσουν”. Είπαν: “Λοιπόν, αν δεν πληρώσουμε, θα μας προστατέψεις ακόμα;”. Είπα: “Απολύτως όχι”. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν την απάντηση».

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας» κάποια στιγμή τον ρώτησε εάν οι ΗΠΑ θα εξακολουθούσαν να υπερασπίζονται τη χώρα του, εάν δεχόταν εισβολή από τη Ρωσία, ακόμη και αν «δεν πλήρωνε».

«Όχι, δεν θα σε προστάτευα», είπε ο Τραμπ στον ηγέτη. «Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου».

Μπάιντεν: «Αποκρουστική και επικίνδυνη» η δήλωση Τραμπ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος «καθιστά σαφές ότι θα εγκαταλείψει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «η παραδοχή του Τραμπ (…) είναι αποκρουστική και επικίνδυνη».

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Κυριακή ότι τα σχόλια του Τραμπ για τη συμμαχία θέτουν σε κίνδυνο Ευρωπαίους και Αμερικανούς στρατιώτες. «Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την Κυριακή τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ «απερίσκεπτα», προσθέτοντας ότι «εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν».

Έντονη ενδοαστική αντιπαράθεση

Η τοποθέτηση του Τραμπ αντικατοπτρίζει την έντονη ενδοαστική αντιπαράθεση εντός των ΗΠΑ, σχετικά με το ποσό που ξοδεύουν άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Επί της προεδρίας του, ο Τραμπ είχε ασκήσει πιέσεις κυρίως σε μεγάλες χώρες-μέλη, όπως π.χ. η Γερμανία, ώστε να πιάνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες, κάτι που πετύχαιναν μόνο λίγες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ αλλά και η Ελλάδα.

Η άποψη αυτή κυριαρχεί σε μία σημαντική μερίδα των Ρεπουμπλικανών, όπως αποδεικνύεται και από τη δήλωση του γερουσιαστή Μαρκ Ρούμπιο, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι ο Τραμπ απλώς πίεσε τα κράτη-μέλη που δεν «πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους» ώστε να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

«Ο Τραμπ είναι απλώς ο πρώτος που το εκφράζει με αυτούς τους όρους», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Πηγή: CNN, NBC

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...