ΗΠΑ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε απόψε τη νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και τις νέες καταρρεύσεις τραπεζών, στοιχεία που εντείνουν τα «διλήμματα» της αστικής διαχείρισης, σε όλες τις παραλλαγές, της οποίας χαμένοι βγαίνουν οι λαοί.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 5 – 5,25% και βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδό του από το 2006. Η Fed σημείωσε ότι θα παρακολουθήσει τις επιπτώσεις αυτών των διαδοχικών αυξήσεων στην πραγματική οικονομία, για να αποφασίσει εάν θα υπάρξει ή όχι ανάγκη να συνεχίσει αυτή τη νομισματική πολιτική της, ώστε να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Oι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχουν οδηγήσει σε σοβαρές αναταράξεις το τραπεζικό ζήτημα, καθώς οι τράπεζες κατέχουν τεράστια ποσά σε παλαιότερα ομόλογα που πλέον χάνουν την αξία τους.

Ήδη μετά τις δύο τράπεζες -τη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank- που κατέρρευσαν τον προηγούμενο μήνα λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν και από τα υψηλότερα επιτόκια, πριν λίγες μέρες χρεοκόπησε η First Republic, ενώ μεγάλες πιέσεις αντιμετωπίζουν και άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...