ΗΠΑ: Νέα τεράστια κρατική χρηματοδότηση στο κεφάλαιο, στο πλαίσιο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και ανόδου της Κίνας

Empire State Building, Νέα Υόρκη, Μανχάταν, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Empire State Building, Νέα Υόρκη, Μανχάταν, ΗΠΑ / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Robinson Recalde @robrecalde

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες Τετάρτη σχέδιο γιγαντιαίας επένδυσης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αύξησης της απασχόλησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρόγραμμα, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αποτελέσει «επένδυση στην Αμερική που γίνεται μια φορά κάθε γενιά» και «δεν έχουμε ξαναδεί ή κάνει τίποτα παρόμοιο», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν παρουσιάζοντάς το στο Πίτσμπεργκ, στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αμερικανικό Σχέδιο Θέσεων Εργασίας» (American Jobs Plan) και με έντονη την προσπάθεια για ενσωμάτωση των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου, αιχμή του σχεδίου που έχει 8ετή ορίζοντα, είναι η προώθηση μεγάλων κρατικών επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.

Προβλέπει να εκσυγχρονιστούν 32.000 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, 10.000 γέφυρες, να κατασκευαστούν περισσότερα αεροδρόμια, να δοθούν κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, των ευρυζωνικών δικτύων, της ποιότητας της στέγης, δημόσια κτίρια, για τη στήριξη των κερδών των αμερικανικών μονοπωλίων, την ενίσχυση της θέσης τους στο διεθνή ανταγωνισμό και «να φέρουμε τις ΗΠΑ σε θέση να ξεπεράσει στον ανταγωνισμό την Κίνα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που διένειμε ο Λευκός Οίκος.

Το σχέδιο υπόκειται στην έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πολλοί Δημοκρατικοί τάχθηκαν υπέρ ενός μεγάλου πακέτου επενδύσεων για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών.

Αλλά για να υιοθετηθεί ένα σχέδιο τέτοιου μεγέθους, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα χρειαστεί τις ψήφους περίπου 10 Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP στο σώμα, ο Μιτς Μακόνελ, απέρριψε μονομιάς το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...