ΗΠΑ: Νέα υπόθεση δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικό προκαλεί αντιδράσεις

ΗΠΑ Διαδηλωσεις Φλοιντ
Φωτό Αρχείου / Από τις διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία στις ΗΠΑ

Νέο κύμα αγανάκτησης και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ο φόνος ενός έγχρωμου άοπλου άνδρα από αστυνομικό, πριν από τα Χριστούγεννα, στο Κολόμπους, στις βόρειες. Ο αστυνομικός Άνταμ Κόι που πυροβόλησε τον 47χρονο Αφροαμερικανό Άντρέ Χιλ συνελήφθη και σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθωποκτονία. Ο αστυνομικός απομακρύνθηκε από το σώμα τον Ιανουάριο.

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο ’Ανταμ Κόι είχε ανταποκριθεί μαζί με έναν συνάδελφό του σε μια κλήση για ένα ήσσονος σημασίας περιστατικό και βρέθηκε μπροστά από τον ’Αντρε Χιλ, ο οποίος έβγαινε από το γκαράζ ενός φίλου. Η κάμερα του κατέγραψε το σκηνικό χωρίς τον ήχο. Στα πλάνα διακρίνεται ο ’Αντρε Χιλ να προχωρά προς τον αστυνομικό με ένα κινητό τηλέφωνο στο αριστερό χέρι του, ενώ το δεξί χέρι του δεν φαίνεται. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός πυροβολεί και ο Χιλ καταρρέει στο έδαφος. Ο ’Ανταμ Κόι και ο συνάδελφός του θα περιμένουν μερικά λεπτά προτού βοηθήσουν το θύμα.

Η υπόθεση προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, καθώς η αστυνομία του Κολόμπους είχε ήδη πυροβολήσει και σκοτώσει έναν άλλο άοπλο, μαύρο άνδρα στις 4 Δεκεμβρίου. Επρόκειτο για τον Κέισι Γκούντσον Τζ., ηλικίας 23 ετών, που δέχθηκε πολλές σφαίρες, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, έχοντας αγοράσει σάντουιτς.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την πόλη του Οχάιο για να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας τα συνθήματα των μαζικών κινητοποιήσεων που ακολούθησαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...