ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις μετά την δημοσιοποίηση νέου βίντεο από τον ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς

Δολοφονία του τάιρ νίκολς στι ΗΠΑ από αστυνομικούς
Πηγή: AP

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Μέμφις, στην πολιτεία Τενεσί (νότια), για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από τον ξυλοδαρμό του αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς, απο αστυνομικούς που οδήγησε στον θάνατό του τρεις ημέρες αργότερα.

Τα πλάνα από τη σύλληψη του 29χρονου Τάιρ Νίκολς, δείχνουν τον βάρβαρο ξυλοδαρμό του από πέντε αστυνομικούς, όλοι αφροαμερικανοί, έπειτα από έλεγχο, που θεωρητικά θα ήταν ρουτίνας, στη μεγαλούπολη του Τενεσί την 7η Ιανουαρίου.

Οι εικόνες αλλά και οι κραυγές του Νίκολς, που φώναζε τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού του, σοκάρουν.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία του Μέμφις έδωσε στη δημοσιότητα τρία βίντεο από κάμερες που φορούσαν οι αστυνομικοί και ένα κάμερα της αστυνομίας, που ήταν τοποθετημένη σε στύλο.

Τα πλάνα αποκαλύπτουν ότι το περιστατικό ξεκίνησε στις 8:24 μ.μ. της 7ης Γενάρη, όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νίκολς, ενώ ολοκληρώνονται στις 9.02 μ.μ. -την ώρα που καταφθάνει στο σημείο ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον 29χρονο στο νοσοκομείο.

Στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο 29χρονος δεν φαίνεται να αντιστέκεται στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον ψεκάζουν και με σπει πιπεριού, ένω είναι πεσμένος στο έδαφος και ακινητοποιημένος.

Οι πέντε αστυνομικοί που συνέλαβαν τον 29χρονο, ένα μαύρο πολίτη, απολύθηκαν μετά από εσωτερική έρευνα της υπηρεσίας τους και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες. Τους ασκήθηκαν διώξεις και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Την ίδια ώρα, ο Ποεδρος των ΗΠΑ, συνεχίζοντας την προσπάθεια να αποκρύψει τις ευθύνες για το γεγονός ότι οι δολοφονίες πολιτών απο αστυνομικούς συνέχίζονται ασταμάτητες, δήλωσε μετά την δημοσιοποίηση των βίντεο ότι «οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε θα προκαλέσουν αγανάκτηση στον πληθυσμό, κι υπάρχει λόγος». Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι απαραίτητο οι διαδηλώσεις που θα γίνουν να είναι «ειρηνικές».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...