ΗΠΑ: Νέες φραστικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400

Πύραυλοι S-400
Φώτο Αρχείου / Πύραυλοι S-400 / Πηγή: Russian army

Νέες φραστικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τη χρήση του συστήματος των ρωσικών πυραύλων S-400, εξαπολύουν οι ΗΠΑ.

Χθες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τη χρήση του συστήματος των ρωσικών πυραύλων S-400 είναι «πολύ πραγματικός»,.

«Συνεχίζουν να θέλουν τους S-400», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος Αμυντικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ.

«Οι κυρώσεις φυσικά εξετάζονται», πρόσθεσε, κι ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία είχε δοκιμάσει τη 16η Οκτωβρίου το αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί ασύμβατο με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε ξεκάθαρα πει στην Άγκυρα ότι το να δοκιμάσει τους S-400 θα ήταν απολύτως απαράδεκτο», επισήμανε. Σήμερα, οι προσπάθειες συνεχίζονται για να «πεισθεί η Τουρκία να μην καταστήσει λειτουργικούς τους S-400», συμπλήρωσε. «Αφήστε τους στην άκρη, απενεργοποιήστε τους. Όμως, μην τους ενσωματώσετε για να τους κάνετε λειτουργικούς».

Πάντως, ο Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποφύγει τη ρήξη με την Τουρκία, προκειμένου παραμείνει στο «δυτικό» στρατόπεδο. «Είναι βέβαιο ότι κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο», τόνισε ο Κλαρκ. «Το να αποκλείσουμε την Τουρκία δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, εκτός της Ρωσίας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...