ΗΠΑ – ΕΕ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αυτή τη φορά με αφορμή την φερόμενη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης στρατηγικού χαρακτήρα ΗΠΑ – Ρωσίας, αποφάσισε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε τέσσερις Ρώσους για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, καθώς και εκτεταμένη και συστηματική καταστολή της ελευθερίας, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της γνώμης και έκφρασης στη Ρωσία».

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία επιχείρησε να δολοφονήσει με νευροτοξικό παράγοντα» τον Ναβάλνι. Δήλωσαν επίσης ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, στους οποίους επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον, ανέφεραν ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 14 οντότητες της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών και χημικών παραγόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 13 εμπορικών επιχειρήσεων και ενός κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιδιώκουν να επαναρυθμίσουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ούτε επιδιώκουμε αυτές να κλιμακωθούν», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας πρέπει να είναι σαφείς και να επιβάλουν κυρώσεις όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας υπερβαίνει τα όρια που γίνονται σεβαστά από τα υπεύθυνα έθνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα προστατεύουν τις σχέσεις μας από τέτοιου είδους ανταγωνιστικές πτυχές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιοποιεί το προεδρικό διάταγμα που είχε εκδοθεί μετά την «εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας» και παρέχει ευρείες δυνατότητες για την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους αξιωματούχους και το διάταγμα του 2005 με σκοπό την «αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής» και τον Ελεγχο και Εξάλειψη των Οπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991).

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, στους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε κυρώσεις είναι ο αρχηγός της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο πρώτος αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριένκο και ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ.

Εκτός των άλλων, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, τον διευθυντής της διεύθυνσης του Ρώσου προέδρου για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής Αντρέι Γιάριν και στους αναπληρωτές υπουργούς Αμύνης Αλεξέι Κριβαρούτσκο και Πάβελ Ποπόφ. Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε επίσης κυρώσεις στο 33ο Κεντρικό επιστημονικό ερευνητικό Ινστιτούτο και το 27ο Επιστημονικό Κέντρο του υπουργείου Αμύνης καθώς και στο Κρατικό επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο οργανικής χημείας και τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...