ΗΠΑ: Νέες προειδοποιήσεις από τον Λευκό Οίκο για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών

Η αμερικανική προεδρία ζήτησε χθες Πέμπτη από το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει το ταχύτερο παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού ώστε οι ΗΠΑ να μη βιώσουν σε έναν μήνα το πολυσυζητημένο shutdown, την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους, δίνοντας έτσι το «σήμα» για νέα παζάρια με τους Ρεπουμπλικανούς.

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμος νόμος για τα δημοσιονομικά τον επόμενο μήνα», ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της. Ζητούμενο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι «να αποφευχθούν σοβαρά προσκόμματα στις ομοσπονδιακές δραστηριότητες» μόλις αρχίσει το νέο οικονομικό έτος, την 1η Οκτωβρίου.

«Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα σημαντικά για τους Αμερικανούς και να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες», υπερθεμάτισε η εκπρόσωπος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σύμφωνα με την οποία εάν δεν διεξαχθεί ψηφοφορία το ταχύτερο, προγράμματα βοήθειας σε τρόφιμα ενδέχεται να απειληθούν.

Στην πραγματικότητα, τα επιπλέον χρήματα που ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα κατευθυνθούν στην κάλυψη αναγκών του αμερικανικού λαού, αλλά για την τροφοδότηση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε συμπληρωματικά κονδύλια περίπου 20 δισεκ. δολαρίων που ζήτησε η προεδρία στις 10 Αυγούστου, στα οποία περιλαμβάνονται η χορήγηση επιπλέον βοήθειας 13 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...